Een verhaal dankzij Hoembeka, de heelkundige kring van Hombeek

 

Het verhaal begint in 2010 met een speciale editie van "t Ridderke" (het tijdschrift van de historische maatschappij Hoembeka in Hombeek) dat werd gepubliceerd. Deze speciale editie ging over luchtoorlog boven Mechelen en zijn omgeving, en vertelt ook het verhaal van Halifax JD259, die door een Duits jachtvliegtuig in de nacht van 22  op 23 juni 1943 werd neergeschoten en uiteindelijk neergestort in de velden  rond Aland in Leest/Hombeek (Mechelen, België)

Uiteraard  bedanken we graag 'Hoembeka' voor hun grote bijdrage in dit verhaal !!

Als een non-profit organisatie die actief is het herdenken van veteranen en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, leek het ons zeer gepast om deze 'vergeten' crew een gedenkteken te geven. Naar onze mening is 70 jaar te laat ...Een e-mail uit Australië

 

Nadat we het monument van Halifax JD259 en zijn bemanning onthuld hebben op 21/05/2013 en  foto's van deze ceremonie op onze website gepubliceerd werden, kregen we een e-mail van Leonard Cavanagh's (de piloot van onze Halifax)  achternicht, Christine Cavanagh. Na een heen-en-weer gemail van enkele weken, hebben we nu meer informatie over 'Len'  (Leonards roepnaam binnen zijn familie)

Christine zal binnenkort een artikel te schrijven voor het lokale genealogische tijdschrift in Perth, Australië, over het monument dat we hebben opgericht voor haar achterneef in het verre België.

Tevens zijn we dankzij de familie Cavanagh in het bezit gekomen van Leonard's persoonlijke files van de Royal Australian Air Force om zo zijn verhaal en dat van zijn crew te kunnen reconstrueren. En we wijden er graag een pagina aan op onze website !


De crew van Halifax JD259

 

 Het monument is opgedragen aan de crew van Halifax JD259

 

 


ACHMER AHLHORN ESSEN/MULHEIM GIEBELSTADT
ACHMER AHLHORN ESSEN/MULHEIM GIEBELSTADT

Mission  Mülheim - Duitsland

 

Leonard en zijn zes bemanningsleden vertrekken op dinsdag 22 juni 1943 om 23u09 vanuit hun basis in Lissett (UK) naar de stad Mülheim (an der Ruhr - nabij Keulen) in Duitsland, met de missie de stad te bombarderen. De inzet is groot: 242 Lancasters, 155 Halifaxen, 93 Stirlings, 55 Wellingtons en 12 Mosquito's zullen de stad belagen. Net na middernacht staat de stad in lichterlaaie. Hun missie iss volbracht en Halifax JD 259 keert weer naar hun thuisbasis in Lissett rond 01u30. We zijn dan al 23 juni 1943.

Bekende Halifax van 158 Sqn Friday the 13th

Nachtjagdgeschwader 1 (NJG1)

 

Wanneer de crew op de terugweg is, wordt hij achtervolgd door een Duitse nachtjager en uit koers gedreven. Deze nacht jager van het type Messerschmitt Bf 110 wordt bemand door Oberleutnant Wilhelm Telge (nvdr:. Wilhem Telge zou sterven op 1 september 1943 tijdens een missie in de buurt van Berlijn.  Hij ramde zijn vliegtuig in de zijkant van een vier motor geallieerde bommenwerper en stortte neer).

Volgens het officiële rapport wordt de Halifax van Leonard rond 02u30 boven Aland in Leest (Mechelen, belgië) in volle vlucht getroffen door een projectiel van Telges Messerschmitt  en explodeert de zware bommenwerper in de lucht. De zeven bemanningsleden zijn op slag dood. Brokstukken van het vliegtuig verspreiden zich over de weilanden en belanden in schuren. Een deel van de motor komt zelfs in het dak van een boerderij terecht. De knal moet verschrikkelijk zijn want  de bewoners zijn , rennen in allerijl en in nog in hun nachtkledij naar buiten om te zien wat er gebeurd is. Verschillende ooggetuigen minuten zien het wrak na nasmeulen, in de minuten na de crash ...


Brokstukken overal

 

Bij dageraad wordt de omvang van de crash echt duidelijk. Duitse troepen worden geconfronteerd met de 6 lichamen die ze in de buurt van het wrak vinden. De lichamen worden in een kist gelegd  en de aalmoezenier geeft de laatste sacramenten aan de jonge mannen. Het wrak wordt zeer strenge bewaakt door Duitse troepen die niemand in de buurt laten totdat het volledig ontruimd is, maar sommige bewoners slagen er toch in om enkele objecten  van het vliegtuig 'als souvenir' in hun zakken mee te smokkelen.Eén lichaam, dat van Pilot Officer R. Maund (gunner) wordt pas enkele weken later gevonden in een aardappelveld, op meer dan 100 meter van het wrak ..


Begraafplaats Schoonselhof 

 

De zes lichamen worden overgebracht naar de militaire begraafplaats Schoonselhof in Antwerpen en begraven op 25 juni 1943. De zevende lichaam, dat enkele weken later pas gevonden zou worden, wordt eerst begraven in Fort 3, maar later overgebracht naar het Schoonselhof om begraven te worden in de buurt van zijn kameraden. In 1946, krijgen de zeven jongemannen  hun laatste definitieve rustplaats in de Britse sector van de begraafplaats.

Zij liggen op plot II - rij E  - graven 22 t.e.m. 27 

Flight Sgt Maund ligt op Plot IVa - rij A - graf 4


Operation Neptune is lid van /is member of: